Hoe werkt het programma?

Het programma is voornamelijk bedoeld voor Intel-compatibele computers, maar in veel gevallen is het ook mogelijk voor UNIX- en Macintosh-gebruikers om deel te nemen.
GIMPS heeft een Pentiumachtige computer nodig die liefst lang aan ligt. (Wat is lang? Gemiddeld meer dan twee uur per dag. Hoe meer hij aanstaat, hoe sneller de berekening gedaan is, ... maar alle beetjes helpen natuurlijk!) Het programma draait op de laagst mogelijke prioriteit. Alle andere programma's krijgen dus voorrang. Daarom zet je de screensaver best af en laat je de monitor in stand-by gaan na een kwartier of iets dergelijks, zo verlies je geen rekenkracht aan de screensaver. Je zou geen effect mogen zien op de prestaties van je computer. Het programma zal 8MB RAM-geheugen gebruiken en ongeveer 10MB vrije schijfruimte.
Maar het belangrijkste is dat je veel geduld zult moeten hebben. Denk niet dat je een paar uur achter je computer kan zitten en whoops! Weer een exponent klaar... Neen dus, het zal gemiddeld één tot twee maand duren voordat één enkele exponent onderzocht is. Bezoek de benchmark pagina voor een preciezere schatting voor jouw computer.
Eens je jezelf overtuigd hebt, kan je op onze installatiepagina een duidelijke gids vinden om het programma correct te installeren.

Het programma communiceert met PrimeNet, een centrale server op het Internet, om werk te krijgen en om resultaten te rapporteren. Het programma communiceert met het HTTP protocol en zal misschien enige extra configuratie nodig hebben om door enkele firewalls te geraken. Het programma verzendt maar enkele honderden bytes door per twee weken. Er is dus geen invloed op je netwerkprestaties. Het programma heeft geen constante Internetverbinding nodig (Let op: zonder ook maar enige vorm van Internetverbinding kan je echter niet met ons team meedoen!) en als het goed geconfigureerd is, zal het niet automatisch inbellen om een verbinding te maken.
Er zijn drie soorten werk dat je kan toegewezen krijgen van de server. De snelste computers krijgen het recht om als eerste een priemtest op een exponent uit te voeren. De middelmatige computers krijgen double-checktaken (dit zijn exponenten die al eens getest zijn, maar om zeker te zijn, moeten ze twee maal getest worden; deze testen duren niet zo lang en kunnen enkel een priemgetal vinden als de eerste test een probleem had). De traagste computers krijgen factorisatiewerk. Dit helpt door enkele exponenten te elimineren voor de snellere computers. Let op: onder een snelle computer verstaat men een snelle computer die 24/24 uur aanstaat! Als je dus een P4 2,0GHz hebt die maar 1 uur per dag aanstaat, is het zeker mogelijk dat je enkel double-checktaken of zelfs factorisatiewerk krijgt.
Elk half uur slaat het programma zijn resultaten op zodat er bij een computercrash slechts een half uur werk verloren is. Alle tijdelijke bestanden en programma-instellingen zijn veilig bewaard in dezelfde map als het programma zelf.
Vooraleer je een taak beëindigt, zal het programma meer werk voor je zoeken. Dit verzekert dat je computer een continue voorraad werk heeft.
Als je geluk genoeg hebt om een nieuw Mersenne priemgetal te vinden, verwittigt het programma de server en laat eventueel een continu geluid horen om je het heuglijke nieuws te melden!