Welkom in ons Gnomon Prime Project!

Je vraagt je hoogstwaarschijnlijk af wat wij in godsnaam proberen te doen met dit project. Wel, wij zoeken priemgetallen, geen gewone priemgetallen, maar Mersenne priemgetallen.

In Januari 1996 richtte George Woltman The Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) op. Met zijn uitstekende programma (Prime95), kunnen wij samen met duizenden anderen onze rekenkracht bundelen en zo die speld in de hooiberg vinden.

Tot nu toe heeft GIMPS, het project waaraan wij dus meewerken, er vijf gevonden, de 5 laatste in een rij van 39 priemgetallen die de tot nog toe ontdekte Mersenne priemgetallen vormen.

Doe dus met ons mee en maak kans om voor eeuwig in alle wiskundeboeken herdacht te worden en om ongeveer 100.000 euro te winnen als je een priemgetal vindt met meer dan 10.000.000 cijfers. Het enige wat je nodig hebt is een computer (liefst iets beter dan een 486) met internet, veel geduld en nog veel meer geluk.

Wat zijn Mersenne priemgetallen en waarom zijn we er naar op zoek?

Jullie weten allemaal wel wat een priemgetal is. Maar een Mersenne priemgetal is niet zo bekend. Dit is een priemgetal van de vorm 2p-1, waarbij p een priemgetal is (p moet zelf een priemgetal zijn, anders kan 2p-1 nooit een priemgetal zijn). Men gebruikt een Lucas-Lehmer test om te bewijzen of 2p-1 een priemgetal is of niet.
Voor verdere informatie rond priemgetallen en Mersenne Priemgetallen in het bijzonder, kan je even surfen naar Chris Caldwell's fantastische webpagina.

De meeste deelnemers van GIMPS doen mee voor de "fun" en voor de opwinding heel misschien een priemgetal te ontdekken. Natuurlijk zijn er nog vele andere redenen:

  1. Traditie: Euclides is er mee begonnen in 350 v.Chr. Dus waarom zouden we de zoektocht niet verderzetten?
  2. Nieuwe programma's en algoritmes moeten sowieso ontwikkeld worden, maar ook nieuwe theorieŽn dienen te worden uitgewerkt (b.v. van: Fermat, Euler en Euclides). Daarnaast wordt het project ook gebruikt om de interesses van studenten aan te wakkeren (hetgeen ik nu aan het doen ben). Misschien kan je zelf nog enkele andere zaken vinden?
  3. Mensen verzamelen zeldzame, mooie dingen: wie vindt niet graag iets dat nog maar 39 keer in 2350 jaar geschiedenis van de priemgetallen is gevonden! En het is ook mooi, want in wiskunde zie je iets als mooi aan als het kort en helder is. Mersenne priemgetallen zijn nu eenmaal ťťn van de simpelste vormen van priemgetallen: 2p-1.
  4. Voor de roem: waarom willen atleten steeds hoger, sneller, en verder gaan? Inderdaad, ze willen winnen, beter doen dan alle anderen. Net zoals bergbeklimmers sommige bergen gewoon moeten beklommen hebben, kunnen mensen die geÔnteresseerd zijn in getallen grote priemgetallen evenmin weerstaan.
  5. Om de hardware te testen: wat doet Intel vůůr ze hun Pentiums op de markt brengen? Inderdaad, ze draaien er het GIMPS-programma op om de processors te testen op fouten. Met dit programma kan je je computer tot net ůver de limiet krijgen.
  6. Om meer te leren i.v.m. de verdeling van de priemgetallen. Wiskunde is eigenlijk geen experimentele wetenschap, maar experimenten en dus ook tabellen met priemgetallen worden wel gebruikt om ideeŽn voor theorieŽn op te doen, te verifiŽren en eventueel te bewijzen.

Hoe neem je deel aan onze Gnomon Prime Search?

Om deel te nemen aan onze Gnomon Prime Search, moet je het programma installeren onder de account van gnomon. Zo zullen de resultaten van jouw computer opgeteld worden bij de computers van alle andere leden. Het is de bedoeling zo veel mogelijk werk te verrichten, dus hoe meer computers er deelnemen aan ons project hoe beter, wie weet kunnen we in de top-100 van de wereld terecht komen. Er zijn al veel teams opgericht om de "charts" sneller te kunnen beklimmen en dat willen wij ook doen. Dus overtuig je zelf en zoveel mogelijk anderen om met ons mee te doen!!!

Bekijk zeker nog de volgende pagina in verband met het programma zelf en als je er echt zin in hebt deze pagina met informatie over de wiskunde achter Prime95.